Sivut

tiistai 15. tammikuuta 2013

Lisää raheja

Opintojakso: Suorakulmainen rahi
Ohjaajat: Reijo Walden
Aika: 3. jakso joulukuussa 2012

Suorakulmaisen rahin puuosien valmistus

Toinen verhoilujakso alkoi taas hieman pelonsekaisin tuntein, koska verhoilu ei ole vahvinta alaani. Päätin kuitenkin yrittää pysyä positiivisena, olinhan selvinnyt edellisestäkin verhoilutehtävästä kunnialla.

Suorakulmaisen rahin tekeminen aloitettiin jousituksella. Jousia varten laitettiin puiseen kehään neljä kappaletta kummallekin lyhyemmälle sivulle jousille tarkoitettuja kiinnikkeitä. Jouset pingotettiin kiinnikkeiden väliin. Jousien päälle leikattiin pala trikookangasta, jonka tarkoitus oli suojata vaahtomuoveja hankautumasta jousiin. Trikookangas kiinnitettiin kehään niiteillä.




Vaahtomuovipalojen leikkattiin pehmusteeksi himpun verran kehää isommat palat. itse laitoin 5cm paksun ja 3cm paksun palan. Sekä alimmaiseksi pienen palan, joka oli noin 10cm jokaiselta reunalta kehää pienempi. Pienen palan tarkoitus oli tehdä rahista hieman kaareva, luonnollisemman näköinen. Vaahtomuovipalat liimattiin yhteen ja puukehälle trikookankaan päälle. Kehälle liimattiin vielä 7mm paksuinen kaistale, yhtä korkea kuin puukehikko ja pehmusteet yhteensä.


Kaavoitus tehtiin nupittamalla lakanakangas pehmustetun rahin päälle ja piirtämällä kankaalle rahin ääriviivat. Lakanakankaasta kopioitiin viivat kaavapahville. Sivujen kaavat saatiin tehtyä mittaamalla. Kaavoihin sisällytettiin sentin saumavarat sekä sivupaloille myös kolme senttiä lisävaraa, jotta kankaan saa pingotettua ja kiinnitettyä kehyksen pohjaan.

Lakanakankaasta leikattiin kaavojen mukaiset kappaleet ja eikun kokeilemaan miten ompelu onnistuu.



Kun kaavat oli todettu toimiviksi, leikattiin kappaleet verhoilukankaasta ja ommeltiin yhteen. Myöntää täytyy, että heti ensimmäisellä ompelukerralla ei mennyt nappiin kulmien osalta, mutta osa johtui myös ompelukoneen vääristä asetuksista. Kun asetukset oli saatu kohdalleen onnistui ompelukin paremmin. Valmiiseen pääliseen ommeltiin myös katesauma, joka ryhditti pääisen ja sai sen pysymään paremmin muodossaan.

Teippi kertoo ompeluetäisyyden


Pehmusteiden päälle, kankaan alle, liimattiin vielä kevyesti ohut vanu ennen kankaan asettamista. Kun kangas oli asetettu päälle, sen reunat niitattiin pohjaan kiinni. Saumojen pysymistä suorana piti tarkkailla.

Ohuesta vanusta leikattiin suorakulmainen pala

Nurkkien ylimääräiset leikattiin pois


Pohjaan asetettiin niiteillä kuitukangas peittämään rungon rakenteen.



Harjoituskappale valmis.




Näyttö: 

Harjoituskappaleen jälkeen tehtiin sama uudestaan, mutta nyt piti jo osata, sillä kyseessä oli näytön paikka. Ainoa ero harjoituskappaleen vaiheisiin oli kaavojen tekemisessä. Kaavat sai tehdä suoraan mittaamalla, sen sijaan, että olisi tehnyt lakanakankaan avulla.

Muutama nuppineula oli pakko pitää henkisenä tukena

Tarkkaa hommaa


Lopputuloksesta tuli huomattavasti parempi, mitä harjoituskappale ja olin siihen varsin tyytyväinen, varsinkin kun ottaa huomioon miten vierasta tämä koko verhoilu ja ylipäänsä ompelu minulle on. Arvosanaksi tuli 3, joten opettaja oli kanssani samaa mieltä tuotteen onnistumisesta.

Harjoituskappale ja näyttötyö


Valmis tuote